Prilagodba doze Chyawanprasha prema dobi i zdravstvenom stanju

chyawanprash5466545363 Chyawanprash Biljni džem

Chyawanprash je tradicionalni ajurvedski pripravak koji se koristi kao tonik za jačanje imunološkog sustava i održavanje općeg zdravlja. Sastoji se od mješavine ljekovitih biljaka, meda, gheeja (čistog maslaca) i raznih začina, što ga čini izuzetno bogatim izvorom hranjivih tvari i antioksidansa.

Posebna ponuda

Kada je riječ o korištenju Chyawanprasha, važno je uzeti u obzir dob i trenutno zdravstveno stanje. Evo nekoliko korisnih savjeta za pravilnu prilagodbu doze Chyawanprasha prema individualnim potrebama:

Chyawanprash: Njegova Važnost i Sastav

Chyawanprash, drevni ajurvedski preparat, složena je mješavina ljekovitih biljaka, meda, začina i voća. Smatra se jednim od najcjenjenijih proizvoda u ajurvedskoj medicini zbog svojih mnogobrojnih blagodati za zdravlje.

 1. Sastav i Izvori: Chyawanprash se tradicionalno priprema od više od 40 biljnih sastojaka, uključujući amlu, biljku bogatu vitaminom C, koja je osnovna komponenta.
 2. Ayurvedska Povijest: Povijest Chyawanprasha seže tisućama godina unatrag, gdje je spomenut u drevnim tekstovima poput Charaka Samhite i Susruta Samhite.
 3. Jačanje Imunološkog Sustava: Redovita konzumacija Chyawanprasha pojačava imunološki sustav, čime se povećava otpornost organizma na različite infekcije i bolesti.

Kako Je Chyawanprash Napravljen?

Chyawanprash se tradicionalno priprema u skladu s drevnim ajurvedskim receptima koji uključuju pažljivo odabrane biljke i začine. Proces proizvodnje obično uključuje sljedeće korake:

 • Priprema svježih biljnih ekstrakata.
 • Miješanje ekstrakata s medom, gheeom (čistim maslacem) i drugim sastojcima.
 • Kuhanje smjese na niskoj vatri kako bi se postigla konzistencija sirupa.
 • Dodavanje mirisnih i okusnih sastojaka poput kardamoma, cimeta i sandalovine.
 • Hlađenje i pakiranje Chyawanprasha u staklenke ili posude za prodaju.

Kako Prilagoditi Dozu Chyawanprasha Prema Dobi:

Djeca:

Odrasli:

 • Standardna doza za odrasle je jedna do dvije čajne žličice dnevno.
 • Možete ga uzeti uz doručak ili prije spavanja, ovisno o osobnim preferencijama.

Starije Osobe:

 • Starije osobe mogu imati koristi od Chyawanprasha zbog njegovih antioksidativnih svojstava i sposobnosti jačanja imunološkog sustava.
 • Preporučuje se prilagođavanje doze prema tjelesnoj težini i općem zdravstvenom stanju.
chyawanprash65474 Chyawanprash Biljni džem

Prilagodba Doze Prema Zdravstvenom Stanju:

Opće Zdravstveno Stanje:

 • Ako imate bilo kakve specifične zdravstvene probleme, preporučuje se konzultacija s liječnikom prije početka uzimanja Chyawanprasha.
 • Osobe s kroničnim bolestima ili alergijama trebale bi biti posebno oprezne i možda će trebati prilagoditi dozu ili potpuno izbjegavati Chyawanprash.

Tjelesna Težina:

 • Veća tjelesna težina može zahtijevati veću dozu Chyawanprasha kako bi se postigla ista korist.
 • Osobe s manjom tjelesnom težinom ili osjetljivijim probavnim sustavom trebale bi početi s manjom dozom i postupno je povećavati.

Zaključak:

Prilagodba doze Chyawanprasha prema dobi, zdravstvenom stanju i tjelesnoj težini ključna je za maksimiziranje njegovih blagodati i minimiziranje mogućih nuspojava. Uvijek je važno slušati svoje tijelo i prilagoditi dozu prema individualnim potrebama. Konzumacija Chyawanprasha kao dodatak prehrani može pružiti brojne zdravstvene prednosti i doprinijeti općem osjećaju dobrobiti i vitalnosti.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na našu upotrebu kolačića.