6 biljaka koje imaju čudesno ljekovito djelovanje: pozitivno utječu na zdravlje cijelog tijela

tulsi56456 Chyawanprash Biljni džem

Prema tradicionalnoj ayurvedi, određena hrana podržava život, dok se u biljkama nalazi snažna iscjeliteljska energija. Sve što nas okružuje može biti lijek. Pogledajmo koje su to biljke i biljne mješavine koje će godinu pred nama ispuniti zdravljem.

Posebna ponuda

Svaka biljka koja se koristi u ayurvedskim tretmanima pažljivo se bira ovisno o utjecaju koji ima na tijelo, um i emocije. Također, svaka biljka utječe i na tri vitalne energije tijela (vata, pita, kafa), koje su osnova zdravlja. Biljke se mogu koristiti u različitim oblicima, kao što su tablete, prah, sokovi, otopine, sirupi, paste, biljna vina (asava i arista). Iako su sigurne i bez kontraindikacija, preporuka je da se prije korištenja konzultira ayurvedski liječnik koji će odrediti pravu terapiju.

Chyawanprash

Čjavanpraš (Chyawanprash) dobio je ime po svecu Chyawanu, koji je osmislio ovu formulaciju prije više od 5000 godina kako bi podržao svoje tijelo i vitalnu energiju u poznim godinama. Smatra se jednim od najboljih tonika za pomlađivanje, kao i afrodizijakom. Sadrži oko 50 čudesnih biljaka, što ga čini izuzetnim imunomodulatorom. Proizvodi se u obliku veoma ukusne paste i preporučuje se posebno za djecu i stariju populaciju, jer podržava rast i pravilan razvoj, a starije štiti od infekcija i čini ih jakima i stabilnima. Veoma je korisno koristiti ga tijekom zime, jer je bogat vitaminom C i drugim sastojcima koji štite respiratorni i kardiovaskularni sustav. Čjavanpraš umiruje kaphu i vata disbalans, koji se naročito pogoršavaju tokom zime, održava visok nivo energije i detoksifikuje jetru i debelo crijevo.

Chyawanprash biljni dzem 500g 54353 Chyawanprash Biljni džem

Trifala

Trifala (Triphala) je vjerojatno jedan od najpoznatijih suplemenata u ajurvedi. Ime trifala znači tri voćke, pošto ovaj suplement sadrži upravo tri voćke: amlu, haritaki i bibitaki. Proizvodi se u formi tableta i praha. Usporava proces starenja i koristi se za pomlađivanje i regeneraciju. Veoma povoljno utječe na metabolizam i gubitak kilograma. Svaka formulacija koja se koristi za detoksifikaciju, čišćenje organa i regulaciju metabolizma, u sebi sadrži trifalu. Veoma efikasno čisti naše organe od toksina, naročito jetru, pankreas, debelo crijevo (problem zatvora, nadutost), smanjuje nivo glukoze u krvi, čisti krv, ima antiupalno djelovanje. Balansira sva tri elementa (vata, kafa i pita) i smatra se da je lijek za sve. Kada se uzima ujutro na prazan želudac, aktivira metabolizam i potpomaže mršavljenje, a navečer potpomaže proces čišćenja debelog crijeva.

Tulsi

Tulsi (Ocimum sanctum), poznat i kao sveti bosiljak, popularno se u narodu naziva “kraljicom biljaka”. U hinduizmu se često koristi u duhovnim i religijskim obredima. Ova biljka ima snažno antiupalno djelovanje te obiluje antioksidansima, što je čini korisnom u tretiranju brojnih virusnih i bakterijskih infekcija. Tulsi povoljno djeluje na respiratorni sustav, pomažući kod virusnih gripa, problema s grlom, sinusima te infekcijama uha. Također, pomaže u regulaciji razine šećera u krvi, čisti urinarni sustav te poboljšava funkciju pankreasa. Nadalje, odlična je za tretiranje crijevnih parazita i uboda insekata. Osim toga, tulsi umiruje neravnotežu kafa i vata.

Ashwagandha

Ashwagandha (Withania somnifera) je biljka čiji se naziv sastoji od dviju riječi – “ashwa” što znači konj, a “gandha” što znači miris. U ayurvedi se koristi koren ove biljke, a njen miris podsjeća na miris konja, što objašnjava i porijeklo njenog imena. Prema ayurvedi, konzumacijom ove biljke dobivamo snagu konja, budući da utječe na razinu hormona testosterona. Ashwagandha je poznata kao afrodizijak, lako se apsorbira i povoljno djeluje na živčani sustav. U trenucima stresa, nesanice ili umora, ashwagandha je izvrstan dodatak prehrani jer opušta živčani sustav. Osim toga, utječe na određene hormone povezane sa živčanim sustavom, smanjuje razinu prolaktina i TSH, povećava razinu energije, podupire imunološki sustav, regulira krvni tlak te obiluje antioksidansima. Također, balansira vata poremećaje, pridonoseći općem osjećaju dobrobiti.

ashwaganda65894 Chyawanprash Biljni džem

Satavari

Satavari je još jedna dragocena biljka u ajurvedi, poznata po podršci ženskom reproduktivnom zdravlju. Nazvana “ona koja poseduje 100 muževa”, Satavari je cenjena zbog svojih koristi za plodnost i vitalnost žena. Ova biljka bogata fitoestrogenima pruža podršku ženama u različitim fazama života, uključujući menstrualni ciklus, trudnoću, dojenje, kao i faze premenopauze i postmenopauze. Satavari pomaže u ublažavanju simptoma poput bolnih menstruacija, noćnog znojenja i vaginalne suvoće, dok istovremeno podržava mentalnu i emocionalnu ravnotežu. Također je koristan za muškarce i može ublažiti poremećaje vata i pita.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na našu upotrebu kolačića.